четвъртък, 10 май 2012 г.

Untitled

P172

"Ти се шегуваш с мен!" - възкликна мъжът срещу мен, докато споделях с него, че е важно да се научи да приема негативните чувства на жена си не като прищявка, а като сигнал, че той самия трябва да се научи да бъде по-открит, сърдечен и състрадателен. - "Мъжете няма нужда да бъдат чак толкова емоционални."

Усмихнах се, защото до известна степен го разбирам - в крайна сметка никой уважаващ себе си български мачо не иска да бъде вкаран в категорията на женчовците. От друга страна ми се струва, че твърде много мачовци пропускат дълбочината на връзката, която могат да създадат със своите съпруги поради откровени предразсъдъци. Забелязал съм и свръхочаквания от страна на жените техните съпрузи да знаят винаги какво те преживяват и чувстват без да разбират, че е необходимо да бъдат малко по-директни. В съзнанието на днешните мъже и жени битуват няколко мита, свързани с чувствата и комуникацията. Нека споделя някои от тях, които съм забелязал през последните години:

Мит 1: Моят партньор трябва сам да се досеща какво мисля, чувствам или желая.
Способностите на твоя партньор почти трябва да граничат със свръхестественото, за да чете мислите ти или да знае какво точно преживяваш. Разбира се, той може да се развие по-добре в тази област, но да очакваш от партньора си да е всечувстващ и всезнаещ, е меко казано нерелеастично. Съществува само един начин партньорът ти да разбере какво точно имаш предвид - като го споделиш директно.

Мит 2: За да имаме добър брак е необходимо да имаме съгласие по всички въпроси.
Няма нужда да сте напълно съгласни по всички възможни теми с твоя партньор, за да се квалифицирате като успешна двойка. По-важен е начинът, по който спорите, отколкото постигането на пълна хармония. Статистиките показват, че именно "хармоничните" на пръв поглед двойки са с по-висок риск от развод!

Мит 3: Няма нужда да споделям разочарованията си с моя партньор - зрелите хора сдържат емоциите си. Всъщност е валидно точно обратното - сдържащите емоциите си натрупват още повече гняв, а грубите хора им дават прекален израз, така че нараняват другия. Истински емоционално стабилни хора знаят как да изразяват чувствата си без да атакуват партньора си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар