понеделник, 12 септември 2011 г.

Вярваш ли лъжи за своя партньор?

P430

Допускаш ли, че е възможно да вярваш неверни неща за поведението на партньора ти, предизвикан от емоционалните си рани? Стари реакции на предишни конфликти, предразсъдъци или просто цинично отношение към поведението на партньора, влизат в категорията на негативните вярвания. Ето защо справянето с тях е в сърцевината на нашата Интензивна програма за брачно възстановяване.

В отношението към твоя партньор се крие ключа към успех или провал в твоя брак. Ако вярваш най-лошото за партньора си, повече от вероятно е умът ти да започне да търси аргументи, че това е наистина така. Според д-р Хауърд Маркман и д-р Скот Стенли негативните вярвания са едни от основните 4 рискови фактори за развод. Ако си попаднал в подобна клопка, без значение колко се променя партньора ти, ти все още ще продължаваш да държиш субективните си представи за него или нея.

За дълъг период вярвах, че когато Снежи повишава тон, тя е в лошо настроение. С времето разбрах, че се заблуждавам - оказа се, че това е нейният начин да изразява чувствата си!

Ако си се разпознал в подобна ситуация, предлагам ти следното разрешение за справяне с негативните вярвания:

1. Задай въпрос вместо да обвиняваш!
Можеш да попиташ нещо като това: "Знаеш ли, имам чувството, че си ми ядосан за нещо. Исках да разбера дали това е наистина така."

2. Предположи по-добрия вариант!
Това значи да избереш да вярваш целенасочено в най-доброто относно поведението на своя партньор.

3. Комуникирай своите чувства!
Ще ти бъде много по-лесно, ако изразиш какво се случва вътре в теб, когато съпругът или съпругата ти действа по начин, който те изнервя. Не нападай, просто изкарай наяве притесненията си и помоли за разбиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар