петък, 21 октомври 2011 г.

Прегаряне в дома

 

Ако си се оказал в обувките на семейните най-вероятно си се сблъскал със синдрома на прегарянето, особено при наличието на поне едно малко дете вкъщи. Психическа и физическа умора, главоболие, раздразнителност, усещането, че даваш непрекъснато, нежелание за вършене на ежедневните отговорности - това са само една част от белезите, че се движиш на ръба на своите сили. Позволи ми да споделя с теб 10 неща, които ми помагат да се справям с прегарянето вкъщи (доколкото мога):   

 

10 причини за прегаряне, 10 стъпки към ново “зареждане”:

- свръхпосвещение - вършим прекалено много неща без да се грижим достатъчно за себе си. Не забравяй, че истинската грижа започва първо от теб самия!;

- отдаване на по-висок приоритет на маловажни неща и предизвикаване на стрес от неизпълнението им - понякога една жена може да се притеснява за неща, които всъщност нямат чак такова значение - перфектно изчистения дом, съдове и т.н. Мъжете пък могат да поискат да са “снабдителите в дома” до степен, в която престават да се мяркат наоколо. Няма да съжаляваш, ако изведеш общуването с най-близките на преден план.

- поставяне на твърде големи очаквания към партньора, децата и домакинската работа. Вършенето на много неща наведнъж може да ни накара да се усещаме, сякаш животът ни “засипва” като водопад. Позволи си да бъдеш неперфектен - животът в семейство включва и известна доза безредие:)

- използване на гнева като оръжие - негативизмът прахосва енергията ни, особено ако е насочен към най-любимите ни хора. Когато си ядосан, комуникирай това с партньора си, но без да го нападаш - научи се да изразяваш чувствата си с любов!

- пренебрегване на взаимоотношенията - стреми се да изграждаш взаимоотношения с позитивни хора извън периметъра на твоето семейство. Така няма цялото очакване за адекватно общуване да се стоварва върху партньора ти. Самотността е ужасно и опасно преживяване. Ти не си сам/сама - има много други мъже/жени, които се нуждаят от твоето насърчение и подкрепа! 

- липса на романтични срещи с партньора - ако се окажеш в тази група, вземи календара и планирай любовна среща поне веднъж в месеца с твоя партньор. Предизвикай го също да отделяте поне по 15 минути всеки ден, по време на които да говорите само за вас двамата.

- липса на разнообразие - помисли за различни дейности, които не си правил/правила преди. Можеш да започнеш бизнес от къщи или да се включиш като доброволец в мотивираща те кауза. Аз напоследък преоткрих пеенето и планината. Намери дейности, които те зареждат! 

- липса на граници към приятелите - научи се да отказваш дори и на най-близките си приятели, ако усетиш, че времето с тях те отдалечава от твоето семейство! Говори точно това, което имаш предвид. Истинските приятели ще приемат тази твоя “особеност” и ще те подкрепят!

- пропускане на насладата от малките неща. Концентрирайте се върху малките неща, които могат да ви зарадват - правете заедно хербарий, отделете време за семейни игри, пуснете хвърчило. Вероятно тези мигове ще оставят най-голям отпечатък в живота ви;

 - забравяне на чувството за хумор. Да си дойдем на думата - It’s time for FUN!

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар