неделя, 12 август 2012 г.

Ползите от големите семейства

Alg-duggar-jpg

Нека да поговорим за истинската толерантност. Все повече в публичното пространство се отправят призиви за толератност към “различните”, като се имат предвид хомосекуалистите, но почти никога няма да чуете апели за необходимостта от освобождаване на приемане към други групи хора, много повече нуждаещи се от толерантност - чужденците, самотните майки, възрастните хора или големите семейства. Големите семейства? Да, именно - нека да поговорим малко повече за тях.

Нямам себе си за част от голямо семейство - със съпругата ми имаме едва три деца, но въпреки това неведнъж ни се е случвало да усещаме презрителните погледи на околните, докато се придвижваме заедно: “Ей, човече - какво е това - детска градина?” Обществото ни е пълно с кисели индивиди, които сякаш желаят всичко около тях да е статично като малкия им свят и приемат смеховете на забавляващи се деца и родители като лична заплаха и обида. Не дай си Боже да видят детето ти да направи нещо необичайно, странно или неприлично - ще те направят на кайма. Майките и татковците с по-дълъг стаж разбират много добре, че детският свят е изпълнен с “малки несъвършенства в поведението”, за които можеш да си затвориш очите, но не и псевдозащитниците на детските права - много от тях ще решат, че са квалифицирани да влязат в ролята на експертите, имащи правото да те коригират или да дават предписания за “позитивно родителство”. Още по-нетолерантна става картинката, ако подобни хора се окажат социални служители или висшисти с диплома за отглеждане или образование на деца. Мислете му тогава.

Колко от вас сте се сблъсквали със същото? За някои е трудно да преглътнат факта, че на света има семейства, решили, че да са заедно и да градят семейна идентичност е по-важно от това татко да бачка някъде, мама да се бъхта на друго място, а децата им да оцеляват в детската градина. Ами ако мама е решила да си остане в къщи? Ихааа, гледайте какво става тогава - ще чуете коментари от сорта на “Тя е зависима от мъжа си.” или “Домакините са емоционално нестабилни”, а може би и “Мъжът сигурно е диктатор в семейството”. А какво да кажем за интернет форумите, където при информация за ромско семейство с пет-шест дечица можем да прочетем стотици призиви за линчуване на “безотговорната” майка. 

За съжаление днес сме склонни да проявяваме фалшива толерантност по-скоро към извратеното отколкото към нормалното. Подобно отношение може да причинят голяма доза дискомфорт у посветените майки и бащи, ако не решат в даден момент, че не трябва да им пука толкова от проявите на нетолератност от страна на обществото ни. 

Все пак, перото ми през последните години е било посветено именно на онези, които са готови да изградят стабилни семейства - ето защо чувствам за свой дълг да посоча някои ползи от това да имаш повече деца, тъй като съм го преживял лично.

Децата не са толкова скъп ресурс

Нека да започна с това, че да имаш последната електронна играчка, IPad, страхотни обувки или  скъпа прическа не могат да се сравнят с удовлетворението и щастието да имаш деца. Макар и очевидна истина, повечето хора живеят сякаш това не е така. “О, скъпо е да имаш повече деца.” - ми каза преди време един служител в голяма компания. В същото време познавам немалко родители на четири и дори на пет-шест деца, които поддържат доста по-нисък стандарт на живот, но са щастливи, че имат възможността да им се посветят. 

Децата разширяват потенциала на своите родители

Увеличаването броя на децата в едно отговорно семейство разширява потенциала на родителите и търсенето на нови възможности, с които да се осигурят нарастващите им нужди. Потенциалът на човек е буквално безграничен, ако разбира се той подходи отговорно към ситуацията и даже може да предизвика ограниченията на родната ни българска действителност. Наличието на повече деца е един от най-силните стимулатори бащинското сърце на снабдител и майчиното сърце на утехата да се проявят в едно семейство. Ето защо съвременните социологически изследвания определят класическите нуклеарни семейства като генератори на богатства!

Децата са актив

Една простичка и забравена истина за последните 200 години, откакто правителствата са иззели функциите, принадлежащи първоначално на семействата - да бъдат финансово независими. Повече деца означава повече човешка сила, която обединявайки ресурса си може да донесе повече финансови ползи и независимост за всички членове на семейството. Малкият семеен бизнес е едно от най-мощните средства, с които разполага един дом, за да се справи с бедността. Това разбира се означава родителите заедно с децата да впрегнат усилията си и заедно да воюват за тази независимост.

Децата се научават да живеят по-пълноценно с другите, когато произхождат от по-големи семейства     

Ценности имат възможност да бъдат предадени, когато децата имат привилегията да израстват заедно и да са близо едни до други, а съзряването и мъдростта настъпват по-скоро. Всеотдайност, несебичност, отговорност - голямото семейство създава предпоставки подобни добродетели да бъдат усвоени от децата, когато им се налага да споделят стаите си, да решават конфликти, да обединяват ресурсите си и да преодоляват трудности заедно. Също така, децата имат възможност да се смеят по-често - та нали в големите семейства непрекъснато се случва нещо забавно! Те стават по-уверени и с по-високо ниво на самочувствие и удовлетворение. Тъй като са непрекъснато заобиколени от братя и сестри, децата се научават да служат на другите, да бъдат не вземащи, но даващи; научават се да правят по-реалистични преценки за събитията.  Поради факта, че родителите им не откликват на всяка тяхна прищявка, те се научават да правят разлика между насъщните нужди и прищявките, а също и да отлагат своите желания - едни от ключовите качества за реализиране на каквато и да е било форма на дългосрочен успех.

Сещате ли се за други такива ползи от многото деца? Чувствайте се свободни - микрофонът е ваш!

-------------------

На снимката едно семейство, което има 20 деца и истински ме вдъхновява - позволете ми да ви представя the Duggar Family! Ако не знаете, фамилията е голям хит в Щатите, имат собствено предаване и са много търсени в сферата на отглеждане на деца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар